Dag 7, op weg naar Datong - Reisverslag uit Datong, China van Familie Rijn - WaarBenJij.nu Dag 7, op weg naar Datong - Reisverslag uit Datong, China van Familie Rijn - WaarBenJij.nu

Dag 7, op weg naar Datong

Door: Sarine

Blijf op de hoogte en volg Familie

28 Juli 2013 | China, Datong

De zon lacht ons weer toe, het is 38 graden en erg warm. Vandaag is onze reis naar Shanien's geboorte stad Datong. Eerst maar weer eten en voor de laatste keer onze favoriete bandje-op-herhaling aanhoren. We hebben rustig, op ons gemak ontbeten en hebben daarna het verhaal en de foto's van gisteren aan jullie doorgestuurd. Toen zijn we de koffers in gaan pakken. Dat was voor sommige douwen en stouwen omdat we al aardig wat souvenirs hebben gekocht. Het is hier zo verleidelijk met die mooi Chinese spulletjes.
Om 11:00 uur hebben we uitgecheckt en om 13:00 voor het laatst gegeten in het Rainbow hotel , een buffet dat ook weer prima smaakte. Om 14:00 uur vertrokken we naar Beijing treinstation oost (terwijl Datong ten westen van Beijing ligt). Ik kan je vertellen, dat station is een mierenhoop. Wij moesten Liu volgen en zij loopt flink door. Dat is wel goed want je moet haar bijhouden en dus wil je wel doorgaan. We waren net een stel eenden. Moeder eend met 6 kleine eentjes er achteraan. Jongens kom op doorlopen, wurm je door de mensen heen. En drie keer moesten we door van die 1 persoons-poortjes. Als er iets gebeurt en er breekt paniek uit dan zijn de gevolgen niet te overzien met zo'n mensenmassa. Ook worden we volop bekeken. Op hun gemak staan ze je van top tot teen te bekijken. En als je dan nog 'hallo' zegt, zijn ze nog gelukkig ook. Nou ja, als ze dat graag willen.

En dan de trein, je loopt door een smal gangpad met rechts steeds zijpaden met zes stapelbedden. Drie boven elkaar, met op de matras een klein lakentje met kussens en soms een verdwaalde haar. Aan de linkerkant twee klapstoeltje en een minitafeltje. Dit was ons hokje voor de reis. Het toilet aan het eind van de coupé is weer een hurk wc, weer goed voor een hele leuke ervaring.
Op de trein werden noedels en fruit verkocht. Wij hebben ons aan prinsessen banaantjes en mandarijnen gewaagt omdat we beide moeten schillen. De druiven zagen er ook heerlijk uit maar vanwege de hygiëne hebben we die maar laten liggen. De voorraden lagen toevallig onder onze bedden zodat we steeds opzij moesten als ze weer aan kwam vullen. Maar het was geen probleem en de vrouw was erg vriendelijk.
Een schoolmeisje van 16 kwam het laatste uur bij ons zitten om haar Engels te oefenen. Ze nam een klein meisje mee dat zeer geïnteresseerd naar Lenneke's Scoobydoo werk zat te kijken. Lenneke gaf haar een aantal touwtjes en ze ging er zo mee aan de slag. Het gesprek met het eerste meisje ging over school, Engels praten, gezond eten, Datong en Nederland. Ze had nog nooit met een buitenlander gesproken maar het ging haar goed af.

Om 22:00 uur kwamen we aan in Datong. We werden opgevangen door Liang, onze gids hier. Uit het treinstation liepen we Las Vegas in (volgens Reindert). Overal lichten, mensen en auto's maar het een stuk rustiger op de weg als in Beijing. Het heeft wat weg van Rotterdam. Het Hong An International hotel, is als je binnenkomt erg mooi. Maar in onze kamers is het een stuk minder. We zitten weer op de zesde verdieping en nu wel in drie kamers naast elkaar. We zijn op tijd naar bed gegaan, morgen gaat om 7:00 weer de wekker want dan gaan we naar de Yungang grotten met de tienduizend boeddha's.

Tot morgen.

Van Sjoerd:

poep

• 29 Juli 2013 - 10:46

Jolanda:

spannend hoor naar de geboorte stad van shanien zal een hele ervaring zijn voor haar en ook voor jullie natuurlijk, gelukkig kan je nog lachen ondanks de drukte daar veel plezier verder geniet ervan.

• 29 Juli 2013 - 10:47

fijnen dagen in Datong, van sjoerd

• 29 Juli 2013 - 10:55

Geb Van Doornik:

Lieve van Rijnen,
    In een opwelling schreef ik eerder dar ik vond dat Shanien zo gezellig schreef, maar jullie zijn blijkbaar allemaal van de pen. Het zijn heel gezellige en leesbare berichten die jullie schrijven. Prachtig!
    Ik moet het nu even verder laten liggen want wij gaan op vakantie en dat doen wij zonder computer. Maar na thuiskomst hoop ik zeker de rest van de verslagen te lezen en de overige foto's te zien! Bovendien: jullie hadden toch beloofd om uitvoerig over deze reis in kerkwijzer te schrijven? Ja toch?

Hartelijke groeten, Geb van Doornik

• 29 Juli 2013 - 11:48

Tim. En Lianne:

Wat een drukte daar! En een onderneming! Ik vind het zo stoer dat jullie het doen! Ik zou het er benauwd van krijgen. Succes en wel plezier

• 29 Juli 2013 - 11:51

Geb Van Doornik:

Lieve van Rijnen. Nog iets. In 1577 vertrok de beroemde missionaris Matteo Ricci S.J. naar China. Hij wist van te tevoren dat hij wel het land in mocht, maar dat hij er nooit meer uit zou mogen. China was zeer gesloten. Matteo Ricci schopte het in China zelfs tot adviseur van de keizer, al zou hij die nooit zien.
    Tot zijn dood in 1610 bleef hij dus in China. Contact met thuis kon hij alleen per brief onderhouden. Schreef hij een brief dan deed hij dat in tweevoud. Met twee verschillende schepen gaf hij dan die brieven mee, want rozen verwelken en schepen vergaan nu eenmaal.
    Het snelste antwoord dat hij ooit van thuis kreeg, kwam zeven jaar later..........

Hartelijke groeten,

Geb

• 29 Juli 2013 - 14:23

Ruth:

Super gaaf om dat allemaal zo mee te maken.. heel veel plezier nog!!

• 29 Juli 2013 - 16:33

Lia:

ha lieve mensen daar in het verre China.
    Wat een enge trein zo met drie boven elkaar slapen, hebben jullie kunnen slapen?
    wanneer gaan jullie naar het kinder tehuis ? [ dat geeft weer wat ruimte in de koffers]
    ben weer benieuwd naar het volgend verslag , voordat ik naar mijn werk gaat maak ik eerst de mail open om te lezen.

dikke kus en knuffel

• 29 Juli 2013 - 17:46

Opa En Oma:

Lieve allemaal,fijn om toch nog een brief te krijgen,wat een toestanden in die treinen.
    wij hebben het zelf ook meegemaakt,in korea,we begonnen met een keurig schone trein
    maar binnen de kortste keren was het een zootje.
    Het wordt zo een spannende week voor jullie,maar je gaat zo te lezen ook weer veel zien.
    We wensen jullie een heel fijne en leerzame week toe,liefs van [o]pa en [o]ma.

• 29 Juli 2013 - 18:27

Helen:

Wat maken jullie toch leuke, spannende dingen mee! Heerlijk leesbaar voor ons. Het lijkt wel een boek te worden.

• 29 Juli 2013 - 20:03

Opa En Oma:

vandaag naar de cardioloog geweest,die was tevreden,alle bloeduitslagen waren goed,
    in jan. weer hij toch weer een echo doen,een goede en fijne dag toegewenst liefs.

• 29 Juli 2013 - 21:34

Martijn Van Leerdam:

Fraai zeg! De ervaring dat je als bezienswaardigheid bekeken wordt herken ik wel. Het is grappig, maar ook wel een beetje vervreemdend. Alsof de rollen van toerist en local even worden omgedraaid.

Ik hoop dat jullie genieten van jullie bijzondere reis.

Tags: trein, datong